info@ddboekhouding.nl

070-785 2110


Prognose voor hypotheek nodig op verzoek van uw bank?

Wat is een prognose voor een ondernemer?

Een prognose is een inschatting van het toekomstig resultaat van uw onderneming. Het komt sterk overeen met de getallen uit een jaarrekening van uw bedrijf. Alleen een prognose is het resultaat van uw activiteiten in de toekomst en nog niet gerealiseerd.

Steeds vaker merken wij dat geldverstrekkers een prognose opvragen. Het geeft hen inzicht in de verwachte ontwikkeling van de cijfers van uw onderneming.

Banken vinden het vooral belangrijk een belangrijke toevoeging als uw inkomen fluctueert of als u nog geen 3 volledige jaarcijfers hebt. Ook merken we dat banken het prettig vinden om contracten van de grootste opdrachtgevers in te zien. Als u bijvoorbeeld activiteiten verricht voor een paar opdrachtgevers per jaar is het handig om deze overeenkomst ook meteen mee te leveren met de prognose.

Een hypotheek aanvragen als zzp’er

Het is helaas een feit dat u als (startende) zzp’er niet altijd in aanmerking kan komen voor een hypotheek. Er wordt namelijk gekeken naar meerdere factoren die invloed hebben op uw draagkracht, hierdoor kan de aanvraag een lastige opgave worden. In het onderstaande artikel leggen we u uit waar een bank naar kijkt en wat u zelf moet doen tijdens het aanvragen van een hypotheek.

De mogelijkheden per hypotheekverstrekker

Bij welke hypotheekverstrekker kun je terecht als zzp’er? In dit overzicht lees je vanaf hoeveel jaar ondernemerschap je bij welke bank terechtkunt en of de bank een rekentool voor ondernemers biedt.


Prognosecijfers van (startend) ondernemer


Het is tegenwoordig voor ondernemers gelukkig (weer) mogelijk om een hypotheek te kunnen aanvragen voordat er (minimaal) 3 (volledige) boek- of kalenderjaren zijn verstreken.

Wel gelden er vaak beperkingen in de maximale verstrekking wanneer je relatief kort ondernemer bent.

Denk hierbij aan een maximale verstrekking tot 85% van de waarde van de gewenste woning. Dit betekent dus dat je flink wat eigen geld moet kunnen investeren.

Er zijn dus wel mogelijkheden, maar het is belangrijk dat er vaak beperkingen gelden ten opzichte van de beoordeling van een aanvraag waarbij iemand minimaal 3 jaar aan cijfers kan aanleveren.

Hoe wordt uw inkomen bepaald?

In het algemeen wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen over drie jaar tijd. Dan wordt er gekeken naar de brutowinst. Er zijn verschillende methodes om het inkomen te berekenen, u kunt u dus niet altijd voorbereiden op hoe ze uw inkomen bepalen.

In sommige gevallen worden de jaren anders meegeteld. Dan wordt bijvoorbeeld het eerste jaar één keer meegeteld, het tweede jaar twee keer en het derde jaar drie keer. Dit wordt vervolgens door zes gedeeld en dat bedrag wordt gezien als uw inkomen. Dit is slechts een enkele methode waarmee ze uw inkomen berekenen.

Werkt u nog geen drie jaar als eigen ondernemer? Dan wordt er een andere manier gebruikt om uw inkomen te bepalen.

Je kunt een hypotheek uit je eigen BV nemen als je binnen de BV genoeg liquide middelen hebt om de lening pijnloos te kunnen verstrekken. Heb je een privé hypotheek bij een bank? Dan kan het voordelig zijn deze (gedeeltelijk) af te lossen en in plaats daarvan een lening bij eigen BV aan te gaan


Zakelijke hypotheek

Wilt u investeren in een bedrijfspand voor uw onderneming? Financier uw investering met een zakelijke hypotheek of bedrijfslening? Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.